Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Anton van Oischot

27 oktober 1927 - 4 december 2004

   

 

 

In Memoriam



ANTON VAN OIRSCHOT

Kasteelheer van de Nemerlaer
Ridder in de Orde van Oranje Nassau
journalist
schrijver
levensgenieter

Hij wordt gemist.

 

 

 

 

 

ANTON VAN OIRSCHOT

4 december 2004 - 4 december 2005

Een jaar, waarin we in het kasteel de herinnering aan jou levend hielden, mede dankzij bevriende mensen en via licht, kunst, muziek en verhalen. We gaan daarmee verder in jouw geest, want we houden van je.

Truusje van Oirschot-Sparla
Thomas
Florence en Kaspar
 
     

In Memoriam publicaties

   

Bron: Brabants Dagblad

Anton van Oirschot
(foto uit Brabants Dagblad)

Een markante Brabander

Maandag 6 december 2004 - Anton van Oirschot, kasteelheer van Nemerlaer, schrijver/geschiedkundige en promotor van Brabants eigene, is in de nacht van vrijdag op zaterdag op 77-jarige leeftijd overleden in ?zijn? kasteel Nemerlaer in Haaren. Van Oirschot was gehuwd met Truusje Sparla (beter bekend als schrijfster Carole Vos) en had twee kinderen: Thomas en Florence.
Met het overlijden van Van Oirschot is een markant Brabander heengegaan die zich opwierp als hoeder van het Brabantse culturele erfgoed en van kasteel Nemerlaer in het bijzonder. Van Oirschot heeft ruim zeventig publicaties op zijn naam staan over zijn geliefde provincie, volks- en spookverhalen, de kastelen, een antiekreeks en andere merkwaardigheden waar vaak het bijvoeglijk naamwoord Brabants bij paste.
Hij was vooral een verteller. Het verhaal en de geest ervan waren belangrijker dan strikte jaartallen of bronnen er achter. Dat leverde hem kritiek op van historici. Liefhebbers van verhalen konden zich helemaal vinden in zijn vertellingen, die soms te mooi zijn om waar te zijn. Een van zijn grote werken is de vierdelige encyclopedie van Noord-Brabant, halverwege de jaren tachtig. Anton van Oirschot was initiatiefnemer en eindredacteur van het omvangrijke werk. Met een vooruitziende blik nam hij ook zijn eigen antecedenten op: in 1927 geboren in Helvoirt, studie geschiedenis aan de Leergangen, journalistiek aan het Instituut voor Perswetenschappen in Amsterdam. Na zijn verblijf als soldaat in Nederlands-Indie werkte hij als journalist bij de Nieuwe Tilburgse Courant, de Maasbode, het Delfts Katholiek Dagblad (allen ter ziele), het Eindhovens Dagblad en de Brabant Pers. Voorts leverde hij als medewerker verhalen aan diverse landelijke kranten. Nadat hij 1967 het kasteel in Haaren betrok, werkte hij freelance als schrijver. Hij was docent PR en Publiciteit bij het Schoevers Instituut, Winnaar van de Gouden Hooftprijs voor historische studie en een prijs bij het honderdjarig bestaan van de ANWB. Dat hij medeoprichter was van de Stichting Brabantse Dag Heeze, de Brabantse Kastelen Stichting en de landelijke Stichting Monumenten.
Hij kon op dat moment niet weten dat hij in 1999 koninklijk zou worden onderscheiden en dat hij samen met dochter Florence een nieuwe kastelengids en deel twee van "merkwaardigheden in Brabant" zou schrijven. Met zijn echtgenote schreef hij enkele dichtbundels waaronder ?Dit liefdesuur?.
Samen met zijn vrouw behoedde hij kasteel Nemerlaer voor verval. In 1969 dreigde een felle brand roet in het eten te gooien. Het echtpaar Van Oirschot slaagde er toch in de Nemerlaer tot een van de best bewaarde kastelen van Brabant te maken inclusief talloze erom heen geweven verhalen en tot een kasteel waar iedereen welkom was en is.
Anton van Oirschot wordt donderdag om 14 uur gecremeerd in het crematorium aan de Karel Boddenweg in Tilburg.


Van Oirschot hield zich aan de feiten

Donderdag 9 december 2004 - Mijn op 4 december overleden man Anton van Oirschot was een non-fictionschrijver die zich nauwlettend aan de feiten hield als hij publiceerde over o.m. Brabant, kastelen in Nederland, antiek, historie en aanverwante onderwerpen.
Hij had een onderzoekende en kritische geest en een zorgvuldige pen. Wel verzamelde en beschreef hij ook volkskundige spookverhalen, maar dan uitsluitend als journalist. Anton van Oirschot was g‚‚n romanticus. Hij schreef, op hoge uitzondering na, g‚‚n fictieverhalen of gedichten. Wat jammer dan ook, die kritische opmerking in een overigens mooi ?in memoriam? in de krant van 6 december waarin wordt gesteld dat hij "het verhaal en de geest daarvan belangrijker vond dan strikte jaartallen of bronnen erachter." Het zou hem diep gekwetst hebben en dat verdient hij niet.

Carole Vos
Kasteel Nemerlaer
Haaren
 

Bron: Nieuwsklok

Op 4 december 2004 is op 77-jarige leeftijd te Haaren Anton van Oirschot was overleden. Zijn heengaan vond plaats op de plek die hem lief was: het Haarens Kasteel Nemerlaer, waar hij sedert 1967 met zijn echtgenote Truusje woonde, zijn kinderen Thomas en Florence opvoedde en werkte.
Anton van Oirschot was een gekend en gewaardeerd schrijver en geschiedkundige, speciaal over alles wat met onze provincie Noord-Brabant te maken heeft. Hij heeft meer dan 70 publicaties op zijn naam staan en heeft alszodanig grote verdienste, omdat hij het cultureel erfgoed van Brabant heeft weten vast te leggen voor de toekomst, en dat in allerlei aspecten en over allerlei onderwerpen. Hij schreef op een aangenaam te lezen wijze onder meer over kastelen, vooral uiteraard over Nemerlaer, over antiek, over spokerijen, over dorpen en steden en hij schiep een vierdelige encyclopedie van onze provincie. Met zijn echtgenote schreef hij o.a. de dichtbindel ?Dit Liefdesuur? en met zijn dochter Florence een kastelengids.
Anton van Oirschot werd geboren te Helvoirt in 1927, studeerde in Tilburg en in Amsterdam, werkte na zijn militaire dienst als journalist en werkte vanaf 1967 als freelance-schrijver. Hij is journalistiek verbonden geweest met o.a. de Nieuwe Tilburgsche Courant, het Nieuwsblad van het Zuiden, het Delfts Katholiek Dagblad, de Maasbode, het Eindhovens Dagblad en de Brabantpers in zijn algemeenheid. Hij was PR-docent bij Instituut Schoevers, was betrokken bij de oprichting van de Stichting Brabantse Dag Heeze, bij de Brabantse Kastelenstichting en de landelijke Stichting Monumenten.
Hij heeft zich als kasteelheer samen met zijn eega Truusje Sparla, ook bekend als schrijfster Carole Vos, bijzonder ingespannen om Kasteel Nemerlaer te restaureren, waarin zij uitstekend zijn geslaagd. Het uit 1303 stammend kasteel heeft verschillende eigenaars en bewoners gehad en diende in de zestiende eeuw als legerplaats. Na een 80-jarige leegstand was het kasteel zeer onderkomen.. Het werd in 1964 aangekocht door de Stichting Brabants Landschap en vanaf 1967 weer bewoond, nu door het echtpaar van Oirschot. Anton richtte voor verdere restauratie de Stichting Kasteel Nemerlaer op en ging er tal van culturele activiteiten ontplooien. Zijn niet-aflatende inzet voor Nemerlaer heeft dit bijzonder historisch rijksmonument blijvend op de kaart van cultureel en geschiedkundig Brabant gezet.
Met het overlijden van Anton van Oirschot is een groot Brabander heengegegaan. Zijn persoon, zijn inzet voor Nemerlaer en zijn tientallen boekwerken, zullen tot in lengte van jaren de herinnering aan hem levend houden.


Bron: Cubra

In memoriam Anton van Oirschot

Op zaterdag 4 december 2004 is in zijn woonplaats Haaren, op kasteel Nemerlaer, waarvan hij kasteelheer was, de schrijver, journalist en Brabant-kenner Anton van Oirschot overleden. Hij is 77 jaar geworden.
Van Oirschot werd op 27 oktober 1927 geboren in Helvoirt, studeerde aan de Katholieke Leergangen in Tilburg (geschiedenis) en journalistiek aan het Instituut voor Perswetenschappen. Gedurende zijn lange loopbaan was hij werkzaam als journalist bij de Nieuwe Tilburgse Courant, de Maasbode-pers, het Eindhovens Dagblad en de Brabant Pers; free lance-auteur sinds 1967. Van Oirschot was oprichter Stichting Kasteel Nemerlaer te Haaren, mede-oprichter Stichting Brabantse Dag Heeze. Oprichter twee heemkundekringen in Noord-Brabant, medeoprichter Brabantse Kastelen Stichting en van de landelijke Stichting Monumenten (waarvan voorzitter); redacteur maandblad Monumenten. Hij was secretaris van Brabant E‚n. Schreef met zijn echtgenote Carole Vos enkele dichtbundels, w.o. Dit Liefdesuur; publiceerde naast de serie Antiek Kopen, twee omnibussen en Antiek in woord en beeld, o.m Nederlandse Kastelen en Landhuizen (m.a.), Het Land van de Brabanders. Bekijk het Zuiden eens anders; Specialiteiten van Nederland, Spoken en Kastelen in Nederland, Middeleeuwse Kastelen van Noord-Brabant, 't Is Zonde van Brabant; Drie Heerlijkheden aan de Lei, Heeze een heerlijkheid in Brabant (m.a.), Haaren-Belveren, Sterksel, een zaligheid apart; in Brabant-Dag-reeks: De Kranten van Brabant, Heksen en Spoken in Brabant, Sprookjes uit Brabant (m.a.), Vreemd volk in Brabant (m.a.), Reuzenverhalen (m.a.), Spreuken zo te zien (m.a.), Allemaal kinderen (m.a.), Van houen en trouwen, Brabants straathoek, Van Water tot wijn, Zo bijgelovig bent u (m.a.), De Langste Dag van Brabant, Optocht in Brabant (m.a.). Van Oirschot was ook hoofd- en eindredacteur van de vierdelige Encyclopedie van Noord-Brabant.

In zijn rouwadvertentie wordt hij ook 'Levensgenieter' gekarakteriseerd.

Het originele artikel is te vinden op Cubra
 

 

 

 

 
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech