Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Welkom in kasteel Nemerlaer

kasteellaan 2

5076RE Haaren (NB)

0411-624441

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

06 49264784

Laatste nieuws

*

AUGUSTUS-ARTIESTEN

Augustus: artiesten-maand bij uitstek in kasteel Nemerlaer!

Het betekent dat artiesten, die zich hebben aangemeld en vervolgens uitgenodigd worden door Carole Vos de kans krijgen zichzelf te promoten in het kasteel. Sommigen doen dat via een demonstratie van hun kunnen en/of door een workshop te geven. De kunstwerken, ook die ze deze dagen scheppen, verkopen ze zelf in het kasteel, althans dat proberen ze, zonder opdringerig te zijn! Het worden bijzondere plezierige vakantiedagen, zowel voor de kunstenaars als voor het publiek.Tot nu toe zijn het voorlopig Zondag,11, Maandag 12 en Dinsdag, 13 Augustus, dat de volgende artiesten aanwezig zijn:

1.Yvonne van Meteren met een workshop mandela-tekenen.

2.Leo Silvius met een demonstratie kunstwerken van klei, dus keramiek. De mogelijkheid bestaat om ter plekke een les van hem te krijgen tegen een vergoeding en/of zijn aanwezige kunst te kopen.

3.Tineke Holm:zij schildert portretten, precies gelijkend binnen drie kwartier en uiteraard is het ter plekke te koop.

4.Toon Diepstraten maakt samen met kinderen een filmpje aan de hand van hun tekeningen nadat ze aandachtig een kinderlied of verhaaltje hebben beluisterd. Het filmpje zal daarna op ons web te zien zijn.

5.Nelly Zandberg: zij is steeds overal in en om het kasteel al tekenend aan te treffen. Ze is bekend van het realistisch en abstract tekenen van gebouwen, die haar aanspreken.

Nog steeds kunnen kunstenaars zich voor de augustus-artiestenmaand aanmelden om een of meerdere dagen op deze manier te werken. Kunstenaars kunnen zich aanmelden door foto’s van hun werk te sturen naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

* tentoonstelling.

Paulus Kamp uit Amsterdam, een befaamd kunstschilder zal boven in het kasteel een aantal van zijn schilderijen tentoonstellen in de maanden Augustus en September. Bezoekers betalen 5 Euro p.p ten bate van het kasteel, dat de meeste vakantiedagen in Augustus toegankelijk zal zijn voor het publiek.

Carole Vos: 06-49264784.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

****

Hond Koosje van Ans en Ed bekeek rustig vanuit zijn tas de gang van zaken in de hal van het kasteel, waar zijn baasjes de exposities bezochten.


***

Historische roman, romantische historie.

Onder de nieuwsgierig-makende titel “Ik was toch welgeboren” brengt René Eijsermans zijn derde boek uit. Het eerste exemplaar daarvan zal Zaterdag, 15 Juni tussen 3-4 uur in Kasteel Nemerlaer te Haaren ten doop worden gehouden.Alle belangstellenden zijn welkom. De schrijver zelf zal aanwezig zijn om zijn boek te presenteren en om er handtekeningen in te zetten. René Eijsermans, in 1976 afgestudeerd als muziektheoreticus en componist is naast muziek ook altijd geïnteresseerd geweest in de geschiedenis van Duitsland. Zijn eerste boek “Grensgevallen” speelt zich af in de tweede wereldoorlog.

Voor dit nieuwe boek heeft hij zich verdiept in het leven van Eugenie Schumann, de in 1851 geboren dochter van het beroemde muzikale echtpaar componist Robert Schumann en pianiste Clara Schumann. Het werd een historisch onderbouwd romantisch geschreven boek met als uitgangspunt de memoires van Eugenie Schumann.KLEURIG SICILIË IN KASTEEL NEMERLAER.


Van Zondag, 2 Juni tot en met Zondag 21 Juli exposeert de Italiaanse Silvana Federico in Kasteel Nemerlaer met schilderijen, die doen verlangen zelf naar Sicilië te gaan en daar te genieten van het zonnige, kleurrijke landschap. Zij brengt ”een symfonie van kleuren en lichten die kenmerkend zijn voor de Middellandse Zee”, zoals een kenner het uitdrukt. Silvana, die voor de eerste keer in Nederland exposeert, woont in Ragusa, een stad in het Zuid-Oosten van Sicilië, de zuidelijkste provincie van Italië. Hoewel kunst altijd een belangrijke rol in haar leven speelde en zij op de middelbare school daarin aangemoedigd werd door docent Oscar Spadola, had ze als moeder van drie kinderen teveel verplichtingen om serieus bezig te zijn met kunst. Pas op 55-jarige leeftijd kon ze zich met hart en ziel aan het schilderen wijden.Haar schilderijen brengen gloed en warmte in het oeroude, dikwijls koude kasteel.Silvana zelf zal ook enkele Zondagen aanwezig zijn en via een vriend, tevens tolk, is er dan met haar te praten, ook al spreekt u geen Italiaans!

Toegankelijk: iedere Zondag van 11-5 uur. Op andere dagen na afspraak.


ROB EN ROBBIE IN KASTEEL NEMERLAER.


Vanaf Zondag 14 April tot en met Zondag, 25 Mei is er een interessante expositie in Kasteel Nemerlaer, die een verrassende kijk geeft op de Bommeler- en Tielerwaard. Er leven daar nogal wat sagen, legenden en historische curiositeiten, die soms echt doen griezelen. Ze worden verteld door Robbie Dell’Aira, een bekend kunsthistoricus en nogal apart geillustreerd door Rob Reis. De expositie wordt gebracht onder de intrigerende titel: “”Van zoete moeder tot Doctor Faustus”.

Robbie zal tijdens zijn aanwezigheid op Zondagen bij belangstelling voorlezen uit deze boeiende streekvertelsels, zoals hij ze noemt.

De tentoonstelling is iedere Zondag toegankelijk van 11-5 en de overige dagen op aanvraag voor minstens zes personen tegelijk. telefoon 06-49264784.--


Souterrain vanaf 17 maart open.

TWAALF TRAPPISTEN IN KASTEEL NEMERLAER.


Vanaf Zondag, 17 Maart a.s.kunnen belangstellende bezoekers ook weer terecht in het souterrain van Kasteel Nemerlaer. Daar worden ze dan gastvrij ontvangen door John van Gils en Helmi Puts, die met ongelooflijke werklust dit souterrain helemaal naar hun eigen smaak en inzichten hebben omgetoverd tot een aantrekkelijk café, dat voortaan vanaf iedere woensdag tot en met Zondag toegankelijk is voor bezoekers. Overwegend van ‘s morgens tien uur tot ‘s avonds ongeveer negen of tien uur kunnen gasten daar gezellig bij een brandende open haard iets drinken en kleine hapjes of bijvoorbeeld een high tea gebruiken.In de ook romantische gewelvenruimte zullen wijnproeven worden georganiseerd. Voor mensen, die hun kinderen meebrengen, is de z.g. tweede kelder plezierig ingericht.Er is daar speelgoed en er zijn boeken en verkleedkleren voor de kinderen.

Hoera: weer een terras

De terugkerende vraag naar weer een terras, rechts van het kasteel, wordt opnieuw beantwoord. Dat was destijds een trekpleister tot en met.Bij een beetje goed weer zat het meestal vol fietsers. wandelaars en toeristen. Hetgeen opnieuw wordt verwacht.

Kinderfeesten en verhalen-rondleidingen

boven in het kasteel gaan gewoon door.Ook het openstellen van de Zondagen voor het bekijken van het kasteel en de steeds wisselende exposities daar. Wel zal er op verschillende manieren een goede samenwerking tussen John, Helmi- beneden- en Carole Vos-boven- ontstaan, zodat de mogelijkheden voor beide partijen groter, interessanter worden.

Twaalf trappisten.

Er zijn nog twaalf trappistenkloosters, waar monniken bier stoken : 6 in België, 2 in Nederland ,1 in Oostenrijk, 1 in Amerika, 1 in Italie en 1 in Engeland . John en Helmi, De nieuwe mensen in het souterrain presenteren álle trappistenmerken uit die kloosters en daarom hebben zij het souterrain die bijzondere naam gegeven. Of er nog ooit trappisten (levende of spookachtige figuren) aanwezig zullen zijn in of om het kasteel? Dat zal de tijd uitwijzen!

Souterrain vanaf 17 maart open

John en Helmi

**********


***************


GEMERT VEROVERT MET KUNST EN ZANG

KASTEEL NEMERLAER TE HAAREN.

Gemert heeft méér dan een prachtig oud kasteel, waar het ook interessant kon spoken vroeger. Er wonen en werken opvallend veel beeldende kunstenaars in -of heel dichtbij- Gemert. Acht van deze kunstenaars exposeren vanaf 10 Februari t/m Zondag, 31 Maart in Kasteel Nemerlaer. Onder bezielende leiding van de organisatie door Jan Timmers kwamen een aantal van hen hier terecht. Hun namen: Jacobine Bekkers:hoedenkunst; Annette Bouw:schilderijen; Johan Claassen: ruimtelijk werk; Francine van Dijk: fotografie; Ben van de Kruijs:fotografie; Dorien Melis:schilderijen en tekeningen; Martien Mertens: stillevens(schilderijen); Theo van de Werff:marmeren beelden.

Een bont gezelschap uit Gemert, dat Zondag, 10 februari om 2 uur zelf een plezierige vernissage organiseert met een optreden van het Gemerts koor Cantique en een tractatie, heel spontaan aangeboden. De entrée ten bate van kasteel Nemerlaer bedraagt 5 Euro per persoon.

Iedere Zondag, van 11-5 is het kasteel, inclusief deze aparte expositie te bezichtigen . Op andere dagen na afspraak met Carole Vos:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of 06-49264784.

******************


***************


"Rodolf"

-Zaterdag, 22 December om 3 uur ‘s,middags werd voor een groot publiek door de Vrije Academie Amsterdam, het nieuwste boek” Rodolf” van Sir drs Robbie Dell’Aira, kunsthistoricus, officieel ten doop gehouden in kasteel Nemerlaer via een korte lezing en voordracht door de schrijver. Belangstellenden kunnen zich daarvoor melden bij de Vrije Academie Academie via email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Deze gotische novelle in de Britse traditie spookachtig, zal deze middag en ook daarna ter plaatse te koop zijn .

RODOLF.

een gotische novelle.

Rodolf (12jr) is het gotische en romantisch verhaal over de jongen,die in een kasteel bij zijn oom en tante gaat logeren. In de oude burcht laat zijn oom hem vrijwel meteen horen, dat Rodolf is uitgenodigd om een bijzondere opdracht in ontvangst te nemen.Wat die opdracht is krijgt de jongen pas aan het einde van zijn komst in het kasteel te horen.Het maakt hem -en uiteraard de lezer- heel nieuwsgierig. Zoals het bewoners van oeroude kastelen betaamt vindt oom Adriaan het heel gewoon dat het spookt in hun kasteel.Hij zegt: “Ik heb vriendschap met ze gesloten.” Een logische uitspraak van oprechte kasteelbewoners! Rodolf ontmoet uiteraard ook spookverschijnselen in het kasteel. Ondermeer een dominee; een feestgebeuren rondom Faust en een duivel… Rodolf blijkt de juiste bijzondere gave te bezitten om met deze gebeurens om te gaan.Deze Gotische novelle heeft meerdere kwaliteiten: romantisch geschreven; filosofische, af en toe moralistische uitspraken, geschiedkundige vertellingen, spannend weergegeven.Een novelle, ook geschikt voor jonge mensen vanaf twaalf jaar, soms aan het einde wat moeilijk, maar slimme lezers komen daar wel uit, al is het via het stellen van vragen…De schrijver Robbie Dell’Aira is kunsthistoricus, bekend van meerdere geschriften, lezingen en colleges.Zoals in December in Kasteel Nemerlaer waar hij zijn nieuwste boek presenteerde en waar ze nu ook te koop liggen.

Informatie en aanmelden bij:

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


***************


***************
NOUVELLE-AQUITAINE

Te koop ‘Château de Clérans’

Dordogne

De gerestaureerde buitenmuren van het 11e eeuwse donjon en het oorspronkelijke kasteel omringen de tuin. Onder het grote terras vindt u de ‘Salle des Gardes’ (50 m²). De kapel is verbouwd tot comfortabel woonhuis (ongeveer 150 m²) met 3 compacte slaapkamers en 2 badkamers. Optimale privacy, historie en design op 20 minuten van Bergerac Airport (wekelijks meerdere vluchten vanaf R’dam). Alle mogelijke andere voorzieningen in een straal van 5 km. Veel allure, weinig onderhoud. Reportages over dit unieke monument historique verschenen in een groot aantal internationale tijdschriften. Een ideale plek om te schrijven, te componeren, te mediteren, volledig tot rust te komen, van te genieten maar ook om te delen met anderen of te gebruiken voor concerten, tentoonstellingen en ontvangsten.

Prijs: € 995.000

Joris van Grinsven
Château de Clérans
24150 Cause de Clérans, France
+33 553 573 376
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


***************

Voor ÁLLE mensen.

Ja! Misschien is het nu tijd om een misverstand uit de wereld te helpen. Dit: Kasteel Nemerlaer is géén museum. Het is ook géén galerie. Het is een oeroud, historisch gebouw, dat we vanaf het begin probeerden/proberen dusdanig in te richten, dat het interessant is voor ÁLLE mensen. B.V.voor mensen, die van kunst houden en er wel/geen verstand van hebben is er ”moeilijke”en ook nogal eens meer toegankelijke kunst.Voor mensen, die niet zo op de kunst-toer zijn, maar wel geïnteresseerd in andere zaken in het kasteel: bv veel over de bouw en inrichting. En foto’s van het kasteel door de eeuwen heen. Verder natuur-objecten/foto’s.Verhalen.En altijd kinder-activiteiten. Kortom: een kasteel voor iedereen. Dit vertellen wij bij deze graag omdat er soms een echte kunstkenner komt met een opmerking als volgt: “Bijzonder kasteel, maar jullie moeten toch wat meer eh...elitair zijn in hetgeen je tentoon stelt aan kunst. Er hangen en staan mooie dingen, dat wel, maar het is echt niet allemaal eh...grote kunst wat we te zien krijgen.”

En dat klopt.Dat weten wij. Het is een bewuste keuze, want sorry: kasteel Nemerlaer is géén museum en geen galerie. Wij houden van plezierige toegankelijkheid voor iédereen! Bezoekers, die dat begrijpen, zijn altijd welkom in dit mens-vriendelijk kasteel voor kasteel-vriendelijke mensen.Waar we proberen steeds voor elk wat wils in huis te hebben.


Joost met zoon Milan en dochter Zoë

Joost met zoon Milan en dochter Zoë op de grootste stoel van Nederland


Niels en Fabiënne van Belkom lieten hun trouwfoto's maken in Kasteel Nemerlaer. Hier met hun kinderen Davinia en Delvino in de zonnekamer.


Hoog bezoek uit Haaren

.............

4 kindjes die altijd mooie tekeningen in de brievenbus deden, bezochten met hun oppasmoeder het kasteel en kregen dan ook een ereplaats.


Twee glas-in-lood engelen van (inmiddels overleden)beeldend kunstenaar Franca Muller-Jabusch, plus enkele kleine engeltjes ook van haar hand. Zij schonk dit tijdens haar laatste levensdagen aan kasteel Nemerlaer. Ook het liggend glas. Ze zei wel: "Dat glas moet altijd liggend blijven, beloof je het?" Een en ander is te zien in de eetkamer van het kasteel. Foto: Toon Sanders.


Kasteel Nemerlaer

Kasteellaan 2, 5076 RE

Haaren (n.br.)

tel. 0411 – 624441 / 0649264784

E. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

De verdwenen toren.

Tekening van Alberic Donatus van den Bogaerde van Terbrugge (1880)

**********

Te koop.

Zoals altijd zijn er boekjes over de geschiedenis van het kasteel te koop; verder nog enkele kinderboekjes. Plus C.d's: 2 C.D.'s met pianomuziek (improvisaties) van Toon Diepstraten.Er is ook een kasteelse C.D. "Spokerij in het kasteel," met teksten van Carole Vos, op muziek gezet en uitgevoerd door Leo Silvius, Ad van Drunen e.a.“kasteel Nemerlaer sinds 1303" is uit, mede dankzij een mooie sponsoring van Ineke en Piet Vos uit Leerdam. Deze oplage heeft kleurenfoto's en enkele nieuwe teksten. Er is hard aan gewerkt door Toon Diepstraten, Karel en Ton Sparla en Carole Vos. De boekjes zijn te koop voor tien Euro.

Opbrengst voor de restauratie.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech