Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Carole Vos


Welkom in kasteel Nemerlaer

kasteellaan 2

5076RE Haaren (NB)

0411-624441

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 49264784

Laatste nieuws


EXTRA VOOR JONGE KINDEREN...

Voor jonge kinderen -en hun grote mensen natuurlijk- is er in Kasteel Nemerlaer een klein grappig avontuur te beleven. Zoals eerder vermeld: het gaat over grappige grappenspookjes, die zorgen dat kinderen nooit meer bang hoeven te zijn van akelige spokerij in dit kasteel. Mede dankzij tovervrouwtje IRVI, (die Carole Vos maar heel af en toe te zien krijgt.)

“Is dit ècht?” vroeg de zevenjarige Tycho, het eerste kind, dat het grappenspookjes-avontuur hier zag. “Sprookjes-echt,”heb ik hem uitgelegd, “en dat is ánders echt dan gewóón echt. Het is dikwijls léuker echt, snap je?”

En ja, hij snapte het.

Iedere Zondag, ook Carnavals-Zondag: kóm kijken! Dat kan vanaf 11 tot ongeveer 4 uur uur. Op andere dagen: eerst even opbellen: 0649264784

Kasteel Nemerlaer, Haaren:

Bruidsfoto's:

In het kasteel € 120,-

Buiten, binnen de poort € 80,-

Binnen én buiten € 150,-

Graag vooraf bespreken en

Betaling in contant geld.


winter...vogels...winter...vogels….

Als het echt winter is, met sneeuw en vorst kunnen de mensen de vogels een plezier doen.

In het voorjaar en in de zomer geven ze

mensen plezier. Als je tenminste van hun gefluit, getsjielp,gekwinkelier en geroep houdt..

Geef vogels in de winter geen brood of ander voedsel met zout. Héél ongezond! Geef hen echt vogelvoer, dat overal voor een paar centen te koop is. Daar houden vogels van. En doe dat liefst niet op een plaats waar katten er gemakkelijk bij kunnen.
BOEKEN ...BOEKEN...BOEKEN…

ANTON VAN OIRSCHOT SCHREEF 70 BOEKEN !

Vanaf Zondag, 29 Oktober ligt de grote tafel in de hal weer vol boeken, die voor héél weinig geld te koop zijn. Het zijn een aantal present-exemplaren, die de auteur Anton van Oirschot tijdens zijn lange leven schreef en die door deskundige uitgevers graag werden uitgegeven. Boeken over Brabant en antiek,ook over publiciteit. Hele reeksen uitgaven, waarmee de schrijver veel succes had.

Dit jaar viert de Stichting Kasteel Nemerlaer haar 50-jarig bestaan en wij, zijn vrouw en kinderen voelen dat we in zíjn geest handelen als we die present-exemplaren ten bate van de restauratie van het oude gebouw verkopen.

J’embrasse.

Een beetje apart liggen er overigens ook de boekjes “J’embrasse”, die hij, samen met zijn vrouw,( toen nog zijn vriendin) schreef en tekende voor een kunstmarkt in Tilburg. Een soort”jeugdzonde in de eerste tijd van hun kennismaking. ze wonnen er een prijs mee!

Van harte hopen wij dat al deze boeken wegvliegen . het is namelijk ons kadootje aan de Stichting kasteel Nemerlaer, die blijft werken aan het behoud en restauratie.


GRAPPIG GRIEZELEN MET GRIEZELFOOK.


in de eerste dagen van de kinderboekenweek hebben al heel wat kinderen in kasteel Nemerlaer te Haaren kunnen lachen en een béétje gezellig griezelen bij het lezen en...zien van Spookridder Griezelfook. Diens avonturen zijn bestemd voor alle kinderen vanaf ongeveer zes en een half jaar. Voor de oudere kinderen,vanaf negen jaar is er bovendien een echt wel wat enger vóórverhaal bij Griezelfook. Voor de jongste basisschoolleerlingen is het verhaal van de Goudsteenkoning leuker en geschikter. Toch blijven het de begeleidende ouders die tenslotte in het kasteel kiezen welk verhaal hun kinderen krijgen te horen. Bij de verhalen horen zoektochten, waarmee alle kinderen een kadootje uit de schatkist kunnen verdienen. En...zolang de voorraad strekt krijgt elk kind nog een boekje omdat kinderen natuurlijk feest hebben in de kinderboekenweek.

Zoals eerder medegedeeld is kasteel Nemerlaer tijdens de kinderboekenweek en de daarop aansluitende vakantie, dus tot en met 22 Oktober dagelijks toegankelijk. Telefonisch (06-49264784) kunnen mensen met kinderen afspreken hoe laat ze kunnen/willen komen.4-15 OKTOBER:

GRIEZELEN IN DE KINDERBOEKENWEEK.

Elf dagen lang worden kinderen in Nederland via het thema van de Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek geconfronteerd met “Griezels! Engerds.” Er zijn logischerwijs evenveel stemmen vóór als tégen de idee om kinderen onnodig bang te maken. In Kasteel Nemerlaer te Haaren wordt op een onverwachte,meer grappige manier ingespeeld op het thema van de CPNB.

“Spookridder Griezelfook enne...”

is de titel van het nieuwe verhaal van auteur/kasteelvrouwe Carole Vos, dat ze kinderen en hun grote mensen elf dagen lang aanbiedt.

Het verhaal is zó geschreven dat het aangepast kan worden aan elke leeftijd van bezoekende basisschoolkinderen. Tijdens de kinderboekenweek is het dágelijks mogelijk na één telefoontje- (0649264784)- terecht te kunnen in het kasteel. Daar wordt dan kennis gemaakt met het verhaal van de Spookridder, die zichzelf heel stoer en dapper vond.Er hoort uiteraard een wandeling door het speciaal aangepaste kasteel Nemerlaer bij. Zoals te doen gebruikelijk is de 5 Euro entrée per persoon bestemd voor de restauratie van het oude gebouw, waaraan al vijftig jaar wordt gewerkt..“SPOKENSPEL” IN KASTEEL NEMERLAER.

In Kasteel Nemerlaer te Haaren bij Oisterwijk werd Vrijdagavond, 1 September vanaf half 10 voor een vriendengroep uit Oestgeest een spannend “Spokenspel”opgevoerd. Het was de eerste opvoering van dit spel, dat in het kader van het 50-jarig bestaan van de Stichting Kasteel Nemerlaer dit jaar meerdere malen te beleven zal zijn. “Spokenspel”is geboren uit de vraag van veel kasteel-bezoekers : “Spookt het hier nou in zo’n oud kasteel?” Met soms griezelige verhalen, muziek en véél rekwisieten, kregen de tien spelers het publiek precies zo stil als het bedoeld was door Carole Vos, auteur en regisseur van Spokenspel. Als kasteelvrouwe van de Nemerlaer heeft zij uiteraard ervaring met spookverschijnselen, waarover zij af en toe wel iets vertelt aan bezoekers.

Omdat de acteurs in verschillende delen van het land wonen, zal in overleg met hen besproken worden, wanneer er nieuwe uitvoeringen kunnen zijn en dat wordt dan bekend gemaakt onder meer via WWW. kasteel nemerlaer.nl.


ZWANGERE VROUWE VAN DE NEMERLAER.

DE ZWANGERE VROUWE VAN KASTEEL NEMERLAER, TERWIJL ZE OP EEN NACHT IN HAAST, BIJNA VALLEND VAN DE HOGE TRAPPEN, HET KASTEEL VERLIET...ZE RENDE DAARNA RICHTING ESSCHE STROOM, WAAR EEN BOOTJE KLAAR LAG, DAT HAAR OVER HET WATER ZOU BRENGEN. AAN DE OVERKANT STOND EEN KOETS MET PAARDEN KLAAR WAARMEE ZE IN HET GEHEIM VIA DE CAMPINA, BOXTEL - EN VERDER- NAAR HAAR OUDERS IN FRANKRIJK WILDE REIZEN.! WAT ER VERDER GEBEURDE? IN HET KASTEEL KOMT U MEER TE WETEN OVER DIT EEUWENOUDE, ROEMRUCHTE SPOOKVERHAAL .

***

DIT HOUTEN BEELD IS UIT EEN OMGEVALLEN BOOM GEZAAGD, MET ALLÉÉN EEN KETTINGZAAG. DE SCHEPPER ERVAN IS BANZAI-JOHN, BEKEND VAN ZIJN KETTINGZAAG-KUNST.OOK DE HOUTEN BEELDEN IN ONZE DROOMTUIN ZIJN VAN ZIJN HAND (EN ZAAG ! )

HIJ GAF 27 AUGUSTUS 2017 HIERMEE EEN DEMONSTRATIE VAN ZIJN KUNNEN.

WWW.BANZAI-JOHN.NL

INSTAGRAM.COM/BANZAI_JOHN

FACEBOOK.COM/KETTINGZAAGDORP .


EN...

NOG EEN BEETJE BOMANS.

Omdat de expositie over en met het werk van Godfried Bomans in het kasteel een groot sukses was, biedt de witte kamer daar voorlopig nog “een beetje Bomans” aan. Iedere Zondagmidag en, -na afspraak- ook op andere dagen is daar werk van de geliefde schrijver te lezen. Ook voor kinderen is er een geïllustreerd verhaal. Aan de muren veel foto’s van de schrijver, die in 1971 overleed.

Het in zeven dikke boeken verzameld werk van Godfried Bomans, geschonken door het gelijknamig Genootschap, wordt in het kasteel voor 100 Euro te koop aangeboden, ten bate van de Stichting Kasteel Nemerlaer.


en het OUDE NIEUWS:

3 Augustus: laatste dag G. B.- expo.

De tentoonstelling over leven en werk van

de beroemde (in 1971 overleden) schrijver Godfried Bomans loopt ten einde. Voor deze bijzondere expositie, in samenwerking met het Godfried Bomans genootschap georganiseerd, was verrassende veel belangstelling. En van de honderden tweedehands boeken van deze schrijver, geschonken door het Genootschap, werden de meeste snel verkocht. De opbrengst daarvan, tot nu toe zo'n 250.- Euro,is een welkom kadootje voor de Stichting Kasteel Nemerlaer. Een mooie gift in dit 50-jarig jubileumjaar van onze Stichting! Er zijn nog een kleine twintigtal G.B.-boeken over, die de komende twee Zondagen, 6 en 13 Augustus tussen elf en vier uur verkocht worden voor een bijzonder kleine prijs. Ook zijn er enkele oude langspeelplaten te koop. Daarna nemen we met een beetje heimwee weer afscheid van deze bijzondere tentoonstelling.


Voor een prikkie: lezen.

Het is een mooi kado dat bestuurders van het Godfried Bomans Genootschap overhandigden aan de Stichting Kasteel Nemerlaer te Haaren: honderden tweedehands boeken van de beroemde, veelgelezen schrijver. Ze mogen voor een prikkie aan bezoekers van het kasteel worden verkocht. De opbrengst daarvan is voor de Stichting, die dit jaar haar 50-jarig bestaan viert.Het afgelopen weekend bij de opening van de expositie over leven en werken van Bomans werd er al voor honderden Euro’s verkocht. Het is verrassend te ontdekken dat ook veel jongeren de schrijver nog kennen en waarderen. De tentoonstelling over hem geeft uitgebreide informatie, humoristische en sarcastische uitspraken plus veel fotomateriaal te zien. De geschonken boekenschat is uitgestald op de lange tafel in de hal van het kasteel.


GODFRIED BOMANS EN...DROOMTUIN.

20 Mei, Zaterdagmiddag, om 3 uur worden in Kasteel Nemerlaer te Haaren, twee nieuwe exposities geopend, die vanaf Zondagmiddag, 21 Mei iedere iedere Zondag te bezichtigen zijn. Dit in het kader van het 50-jarig bestaan van de Stichting Kasteel Nemerlaer.

Godfried Bomans.

In het kasteel is een bijzondere tentoonstelling te zien van de veel gelezen en geliefde auteur Godfried Bomans, vrij jong aan een hartaanval overleden in 1971. Nog steeds genieten verrassend veel -ook jonge mensen- van zijn humor. De tentoonstelling kwam tot stand mede dankzij het Godfried Bomans Genootschap.

Die middag zullen de musici Ad van Drunen (Oisterwijk) en Leo Silvius(Vlissingen) ook enkele composities met eigen teksten van Bomans laten horen.Zij zullen ook eigen muziek op teksten van Carole Vos laten horen bij het openen van :

De droomtuin.

Voor de eerste keer kan het publiek kennis maken met de-wordende- “Droomtuin”achter het kasteel. De wei, waar jarenlang alle mogelijke dieren woonden en veel kinderen speelden, ziet er nu heel anders uit dan in die voorbije tijd. Hele stukken wildgroei zijn gespaard gebleven, met brandnetels en al,ten behoeve van vlinders, libellen, bijen, vogels en egeltjes.Omringd door het z.g. onkruid staan verrassenderwijs hier en daar keramische, roestvrij-stalen en houten kunstwerken van een aantal kunstenaars. Verder zijn er tafeltjes,stoeltjes en bankjes. Dankzij een milde gave van de Peppelhoeve, een hovenier en tuincentrum in Oedenrode, beginnen er kleurige bloemperken te ontstaan.

50 jaar Stichting Kasteel Nemerlaer.

Beide activiteiten vinden plaats ter ere van het 50-jarig bestaan van de Stichting Kasteel Nemerlaer, die in 1967 werd opgericht o.m. door de schrijver/historicus/kastelen-fanaat Anton van Oirschot en zijn vrouw. Het echtpaar trok dat jaar in het volkomen verwaarloosd kasteel, waar geen enkele vorm van comfort te vinden was: geen water, geen gas, geen electra. Ratten waren er genoeg. Men zakte overal door de vloeren en deuren vielen om als ze aangeraakt werden.

Vanaf 1967 is er onafgebroken gewerkt met de bedoeling: “ Van Kasteel Nemerlaer een mens-vriendelijk kasteel te maken voor kasteel-vriendelijke mensen.” En dit gebeurde en moet nog verder gebeuren via exposities, verhalen-rondleidingen, verhuur van ruimten, kinderfeesten, spookverhalen-sessies, theater, muziekuitvoeringen en creatieve begeleiding van mensen, die iets bijzonders te vieren hebben.

De bewoners van Kasteel Nemerlaer beschikken over enkele èchte vrijwilligers, die met hart en ziel toegewijd meewerken aan de pogingen om dit culturele erfgoed te behouden voor het nageslacht èn uiteraard ook voor iedereen, die nu leeft !

GOUD: 1967-2017.


De Stichting Kasteel Nemerlaer bestaat dit jaar 50 jaar.

25 November 1967 betrok Anton van Oirschot met zijn gezin het totaal verwaarloosde kasteel (uit 1303) dat 70 jaar lang had leeg gestaan. Het werd wel uitbundig bewoond door veel vogels, ratten,vleermuizen en spinnen.

Enne...spoken? Nou...eh…

Vanaf het begin werd er dagelijks keihard gewerkt om het kasteel te behouden. Een hele klus en nog lang niet klaar.Maar de liefde voor historie bleef en blijft om het levenswerk van Anton van Oirschot- in December 2004 overleden- door te zetten. Nog steeds met de intentie: “ Van Kasteel Nemerlaer een mens-vriendelijk kasteel te maken voor kasteel-vriendelijke mensen.”

*

Wordt dit gouden jubileum nog gevierd?


Mede dankzij zij de hulp van vrienden en vrijwilligers, ergens in dit jaar wel: JA. Via onze site www.kasteelnemerlaer.nlnemerlaer.nl houden wij u t.z.t.op de hoogte.

Dan weet u dat alvast. Voor nu: hartelijk gegroet door onze trouwe vrienden, vrijwilligers, onze kinderen Thomas en Floske, en door mij, Carole Vos.

geheimen van kasteel Nemerlaer.

Wel zes weken lang was ik niet in het kasteel. Hoezo niet? Waarom niet? Waar was ik dan? Eerlijk gezegd: door mijn eigen stomme schuld zó hard gevallen, dat het drie weken ziekenhuis werd en daarna drie weken in een revalidatie-centrum. En...nu nog elke dag revalideren, maar wel lekker weer terug in het kasteel.

Die moeilijke tijd gebruik ik door allerlei “kunstjes”te leren van fysio- en ergo-therapeuten om zo vlug mogelijk weer goed te kunnen werken in en voor het kasteel. Ook is er een heel nieuw spannend verhaal geboren in mijn hoofd. Het gaat helemaal over het kasteel. Er hoort natuurlijk ook een zoektocht bij, een heel nieuwe! Het verhaal heb ik zó geschreven, dat het voor elke leeftijd vanaf vier jaar aangepast kan worden, ook de zoektocht.

Welkom allemaal voor kinderfeesten en verhalenrondleidingen.

Natuurlijk eerst telefonisch afspreken: 06-49264784.

Tot ziens allemaal en van harte gegroet, Carole Vos .


Langer “Licht”.

Omdat er voorlopig nog héél wat donkere dagen zullen zijn, is de expositie “Licht” in Kasteel Nemerlaer van keramist Leo Silvius verlengd tot en met Zondag, 26 Maart 2017. Elke Zondagmiddag toegankelijk van 11-4 en op andere dagen na afspraak. telefoon: 06-49264784

kasteel nemerlaer Haaren (N-Br)

EXPOSITIE "LICHT"

LEO SILVIUS, Keramist

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Er zal ook werk op het thema te zien zijn van kunstschilders:

Ton Sparla en Clifford Gregory Jansen

www.kasteelnemerlaer.nl; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Geopend zondags 11.00 uur-16.00 uur; op andere dagen

na telefonische afspraak: 0649264784

entree 5 euro voor behoud kasteel

Dit kunstwerk van keramist / violist Silvius hangt beeldschoon in de vogeltjeskamer van het kasteel. Vooral erg mooi als alle lichtjes aan zijn.Kinderboekenweek/maand!

PRIJS VOOR 9-JARIGE TIM.

De 9-jarige Tim van der Boor uit Haaren won zaterdag, 8 Oktober tijdens een kinderboekenweekfeest in kasteel Nemerlaer te Haaren, een ereprijs.Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst van grootouders en kleinkinderen van wie een foto in de regentenkamer hangt.Hij had een foto ingestuurd, die hij van zijn oma had gemaakt terwijl ze een knikkerbaan voor Tim aan het lassen was. “Dat is best moeilijk,”vertelde Tim, en “ik ben trots op mijn oma.”

Tijdens het druk bezochte feest werden nog twee prijzen uitgereikt, geschonken door Hein Verhoeven van het pannekoekenhuis in Haaren: een aan drie kinderen uit Vught: Sam, Jop en Tess, die in kleine verhaaltjes heel lief over hun grootouders hadden verteld. En de tweede prijs was voor oma Ineke Arends uit Oisterwijk, die heel wat foto’s van haar kleinkinderen ( ridder)Willem en (prinses) An met verhaaltjes erbij, had ingestuurd.

De prijswinnaars mogen dankzij hun bonnen “voor niets”lekker gaan snoepen in het pannekoekenhuis.

De kinderboekenweek duurt in Kasteel Nemerlaer zoals gewoonlijk een MAAND lang. Dat betekent dat èlk kind en ook èlke oma en opa (die een kleinkind meebreng) bij een bezoek aan het kasteel gratis een kadoo-boek mag uitzoeken, zolang de voorraad strekt.

De foto-tentoonstelling is ook een maand lang te bekijken en er zijn nieuwe voorleesverhalen van Carole Vos.

EXTRA:

ELKE WOENSDAGMIDDAG IN OKTOBER KUNNEN KINDEREN (ONDER BEGELEIDING, LIEFST VAN EEN GROOTOUDER) HET KASTEEL BEZOEKEN VOOR 5 EURO PER PERSOON. ER ZIJN DAN VOORLEESVERHALEN EN ELK KIND EN ELKE OMA EN OPA MOGEN GRATIS EEN BOEK UITZOEKEN VAN DE KADOOTAFELS.

TELEFOON: 06-49264784

Opa Jan van de Louw uit Oisterwijk met zijn kleindochter Holly, die bijna een hele middag in het kasteel zijn geweest. Opa las een verhaal van Carole Vos voor en samen deden ze de speurtocht, die erbij hoorde. Daarna hebben ze een grote moeilijke puzzel gelegd en Holly kon een echte "kunst", die ze graag demonstreerde.

opa Jan en kleindochter Holly, leuke mensen om in het kasteel te hebben ontmoet!


Oma in het natuurmuseum getekend door kleindochter Jessica, 11 jaar


Niels en Fabiënne van Belkom lieten hun trouwfoto's maken in Kasteel Nemerlaer. Hier met hun kinderen Davinia en Delvino in de zonnekamer.


Hoog bezoek uit Haaren

.............

4 kindjes die altijd mooie tekeningen in de brievenbus deden, bezochten met hun oppasmoeder het kasteel en kregen dan ook een ereplaats.


Twee glas-in-lood engelen van (inmiddels overleden)beeldend kunstenaar Franca Muller-Jabusch, plus enkele kleine engeltjes ook van haar hand. Zij schonk dit tijdens haar laatste levensdagen aan kasteel Nemerlaer. Ook het liggend glas. Ze zei wel: "Dat glas moet altijd liggend blijven, beloof je het?" Een en ander is te zien in de eetkamer van het kasteel. Foto: Toon Sanders.


Anton van Oirschot, overleden kasteelheer, verzamelde engelen en alles wat met Sint Nicolaas te maken heeft. Hier enkele mooie sinterklaasbeelden, te zien in het kasteel. Foto: Toon Sanders.Expositie

“wonderwereld diertjes….”

In deze expositie tonen Marcel Silvius, bioloog (foto’s)

Jan Osinga, beeldend kunstenaar (overwegend kleine beeldjes van

en

diertjes in roestvrij staal),

zoals niet eerder gezien.

Marcel Silvius. “Steenrode heidelibel”

Jan Osinga “bij”, (r.v.s.)

Vanaf zondagmiddag 5 juni t/m zondagmiddag 24 juli,

telkens van 11.00 – 16.00 uur

overige tijden na telefonische afspraak.

entrée € 5,-- per persoon ten bate van het restauratiefonds

Kasteel Nemerlaer, kasteellaan 2 5076 RE Haaren (N.Br)

Tel. 0411-624441 / 06-49264784

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gelooft u in spokerij?
 • Spookverhalen horen?
 • Elke kamer heeft zijn eigen spookverhaal.
 • Soms griezelig, soms geruststellend, soms
 • roerend….
 • Spookverhalen: alléén voor groepen volwassenen.
 • Te boeken bij Carole Vos, die er álles over weet.
 • Tot 20 personen € 200,-- t.b.v het kasteel.
 • Kasteel Nemerlaer

  Kasteellaan 2, 5076 RE

  Haaren (n.br.)

  tel. 0411 – 624441 / 0649264784

  E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  De verdwenen toren.

  Tekening van Alberic Donatus van den Bogaerde van Terbrugge (1880)

  **********

  Te koop.

  Zoals altijd zijn er boekjes over de geschiedenis van het kasteel te koop; verder nog enkele kinderboekjes. Plus C.d's: 2 C.D.'s met pianomuziek (improvisaties) van Toon Diepstraten.Er is ook een kasteelse C.D. "Spokerij in het kasteel," met teksten van Carole Vos, op muziek gezet en uitgevoerd door Leo Silvius, Ad van Drunen e.a.“kasteel Nemerlaer sinds 1303" is uit, mede dankzij een mooie sponsoring van Ineke en Piet Vos uit Leerdam. Deze oplage heeft kleurenfoto's en enkele nieuwe teksten. Er is hard aan gewerkt door Toon Diepstraten, Karel en Ton Sparla en Carole Vos. De boekjes zijn te koop voor tien Euro.

  Opbrengst voor de restauratie.

  Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech